История

Няколко години преди да даде началото на успешен бизнес, историята на компанията стартира с ентузиазма и изследователската страст на няколко учени от ХТМУ в София, които разработват технологии в областта на неорганичния синтез. В началото на 90те подобни иновации намират широко практическо приложение в перспективни сфери на бизнеса и така за няколко години превръщат своите изобретатели в собственици на капитал, който впоследствие всеки инвестирал по свой начин.

Началото

Един от тях не се поколебал да вложи всички свои лични и капиталови ресурси в създаването на малка фармацевтична компания. В скромен производствен цех в столичен квартал, с едва десетина служителя стартира производството на няколко базови продукта – спирт, риванол и кислородна вода. Това е началото на ХИМАКС ФАРМА. В продължение на следващите няколко десетилетия, благодарение на своята последователност и предприемачески дух, нейният основател доц. Димитър Сулев бавно, но сигурно я нарежда сред водещите компании на българския фармацевтичен пазар с модерно оборудвана собствена производствена база, ежегодни ръстове в приходите и иновативни попълнения в портфолиото.

1993

Днес

Днес Химакс Фарма произвежда и търгува с над 130 различни фармацевтични продукта, като оперира в страната и в над 9 чуждестранни пазара. И макар да е устремена към динамиката на новия век, компанията все още пази ценностите, върху, които е изградила и отстоява доверието на своите партньори и служители:

  • Коректност;
  • Лоялност;
  • Професионализъм.

Важните моменти

1993г.

Основаване на компанията.

1993

2002г.

Производствена база

Завършено е преустройството и модернизацията на новата собствена база на компанията, която включва високотехнологични производствени цехове, лаборатории и складови помещения.

2002

2003г.

Сертификат за качество

Компанията е сред първите на българския пазар, която получава сертификат за качество GMP (Good Manufacturing Practices). Междувременно е приета за редовен член на Българската Камара на Химическата Промишленост.

2003

2004г.

Първи собствен бранд

Появява се първият и собствен бранд – Йодсептадон®, за да даде началото цяла нова серия от брандирани лекарствени продукти и хранителни добавки. През същата година Химакс Фарма е приета е за редовен член на Българската Търговско – Промишлена Палата.

2004

2006г.

Нов цех за производство

Отваря врати нов цех за производство на сашетни лекарствени форми с пилотен продукт Диалгин.

2006

2007г.

Дейли +

Изградена е линия за производство на твърди капсулни форми, като стартира и първата серия от хранителни добавки под бранда Дейли+.

2007

2009г.

Сертификат за качество

Химакс Фарма е сертифицирана за качество с европейски GMP (Good Manufacturing Practices).

2009

2013г.

Първи износ на продукция

Компанията реализира своя първи износ на продукция извън пределите на страната.

2013

2014г.

Иновативна фирма на годината

За иновативната си дейност в областта на фармацевтичното производство и редица защитени патенти и полезни модели, Химакс Фарма е номинирана за Иновативна фирма на годината от Патентно Ведомство на Република България

2014

2015г.

Нов цех за производство

Стартира функционирането си нов цех за производство на таблетни форми, като са въведени нови технологии при лекарствата Ацесал Протект и Ибурапид.
Налице е и първата регистрирана собствена марка на компанията извън пределите на страната.

2015

Нашите марки